Att skriva sin egen bok

Att skriva en egen bok är kanske något vi alla har drömt om. En gripande självbiografi, målande fiktion eller varför inte en gripande däckare? Ja, författaryrket lockar förmodligen många, speciellt de som befinner sig i den kulturella sektorn. Och visst har man förståelse för detta. Att skriva är ett mycket givande uttryckssätt som beskriver allt mellan himmel och jord, olikt något annat. Men hur sätter man fart på denna dröm egentligen? Är du intresserad av att skriva en egen bok ska du kika in det här!

Brainstorma

Om du vill skriva en bok har du förmodligen redan en idé i åtanke. Om du inte redan har detta är det hög tid att skaffa en! Din idé behöver inte vara specifik, den kan egentligen vara hur generell som helst till att börja med. Det är formningsprocessen efter detta som kommer att behöva vara mer specifik. Tillåt tankarna att flöda och var inte rädd för att tänka dig in i olika scenarios – även om de är utanför din comfort zone.

Specificera

När du har spånat på din idé är det dags att börja forma den ytterligare. Under denna process bör du även sätta dig in i det redan existerande utbudet av böcker. Gör research för att ta reda på om något liknande redan existerar. Vem har skrivit dessa böcker och när? Om ditt syfte med att skriva en bok inte handlar om att publicera den behöver du givetvis inte ha detta steg i åtanke. Men om du är mån om att få ut din bok på marknaden är det viktigt att se till att du kommer presentera ett originellt koncept. Prova att googla liknande fraser, titlar och ordsammansättningar till dina idéer och se om detta ger några träffar. När kusten är klar och du funnit en specifik och säregen idé är det dags att hoppa rätt in i skrivprocessen.

Att sätta sig in i skrivandet

Trots att utformningen av din idé kan ha verkat omständlig är det förmodligen ingenting emot vad skrivandet kommer att vara. Givetvis beror detta på hur pass lång och språkligt samt dramaturgiskt invecklad den kommer vara men vanligtvis kräver alla typer av böcker otaliga timmars arbete. Planera och se till att du faktiskt kan undansätta tid till ditt kommande projekt. Om boken ofta hamnar i skymundan av andra tidkrävande saker hämmas kreativiteten lätt. Känner du dig oinspirerad kan du alltid ta del av andra författares verk eller varför inte gå en kurs? Om du vill utveckla ditt språk samt dina skrivkunskaper kan en kurs i exempelvis kreativt skrivande vara på sin plats. Detta är mycket givande och kan komma att prägla din skapandeprocess till det effektiva.